Προετοιμασια της Μοτοσυκλετας πριν το ταξιδι!

black_hawk

Μέλος
Περιοχή
Κερκυρα
Όνομα
Θανασης
Μοτό
R 1200 GS
Κατι αλλο εψαχνα και επασα στο παρακατω κειμενο, που, αν θυμαμαι καλα, ειναι του Κωστα Γκαζη ( http://www.biblionet.gr/author/79777/Κώστας_Γκαζής ) και ειχε δημοσιευτει στο 0-300 πριν 7-8 χρονια..

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ! ;)

Προετοιμασία της μοτοσυκλέτας

Δηλώνουμε οπαδοί της προληπτική ιατρικής. Αν το άτι σας αρρωστήσει, τότε ο Δον Κιχώτης του δεν πρόκειται να παλέψει με κανένα ανεμόμυλο. Έτσι προσέχουμε, για να έχουμε. Ένα γενικό service πριν την αναχώρηση είναι επιβεβλημένο. Η έξυπνη ερώτηση εδώ δεν είναι: Πόσο θα πάει το μαλλί; αλλά Πόσο πριν πρέπει να το κάνω; Και η έξυπνη απάντηση είναι πως πρέπει να υπολογίζετε να κάνετε τουλάχιστον 100 χλμ. μετά το service και πριν το ταξίδι, ώστε τυχόν ξεχασμένα προβλήματα ή ακόμα και κάποια λάθη του βαριεστημένου από την ζέστη μάστορα να βγουν στην επιφάνεια. Αν πάλι δεν έχετε χρόνο/λεφτά/όρεξη για ένα γενικό service, και θεωρείτε τον εαυτό σας ως τον διάδοχο του Erv Kanemoto, τότε πέστε μας που μένετε να σας φέρουμε και τις δικές μας μοτοσικλέτες να τις φτιάξετε.
Αφήνοντας τα αστεία κατά μέρος, αφού σας ευχηθούμε καλή τύχη και κάνουμε ένα τρισάγιο, ας κοιτάξουμε μαζί τα σημεία-κλειδιά που θα πρέπει να τσεκάρετε στην μοτοσικλέτα σας πριν το ταξίδι.

Ελαστικά
Το βάθος πέλματος πρέπει να είναι πάνω από 2mm. Τι πάει να πει δεν μπορείτε να μετρήσετε 2mm; Να το πάτε στον μάστορα να το μετρήσει. Αν παρόλα αυτά θέλετε μονάδα σύγκρισης, 2mm είναι περίπου όσο τρεις προβοσκίδες από θηλυκή μεσογειακή μύγα.

Φρένα
Φρενάρει το μηχανάκι; Τότε όλα καλά. Αν δεν φρενάρει, έχετε πρόβλημα και θα τσακιστείτε. Φτιάξτε τα. Πώς να τα φτιάξετε; Αλλάξτε τακάκια. Αυτό συνήθως βοηθάει. Αν το πρόβλημα συνεχίζετε, αλλάξτε υγρά. Αν πάλι δεν γίνεται τίποτα, αλλάξτε πλευρό. Όταν ξυπνήσετε, πηγαίνετε στον μάστορα. Αυτός ξέρει.

Αλυσίδα-γρανάζια
Ελέγξτε τον τζόγο της αλυσίδας με τη μοτοσικλέτα φορτωμένη. Κοιτάξτε αν η κίνηση της είναι τσαχπίνικη, κι ομοιόμορφη. Αν κολλάνε οι πείροι μεταξύ τους τότε μάλλον θέλει άλλαγμα. Αν τα γρανάζια σας δείχνουν φαφούτικα, θέλουν άλλαγμα. Είναι καλό να την λαδώσετε πριν το ταξίδι, όπως επίσης είναι καλό να την έχετε πάντα λαδωμένη. Ποτέ μην την αλευρώνετε.

Τροχοί
Ελέγξτε με τα χέρια για τζόγους στα ρουλεμάν τους. Τι είναι τα ρουλεμάν; Είναι μικρά μπιρμπιλόνια που περικλείουν ακόμα μικρότερα παπαράκια που μοιάζουν με γκαζές. Αν συνεχίσω όμως έτσι, θα φάμε την μέρα.

Λαιμός

Με τη βοήθεια ενός φίλου και την μοτοσυκλέτα στο σταντ, ώστε ο μπροστινός τροχός να βρίσκεται στον αέρα, πιάστε το πιρούνι από χαμηλά και σπρώξτε το εμπρός / πίσω. Αν νιώσετε το παραμικρό χτυπηματάκι ή τζόγο, την έχετε βαμμένη. Κάτι δεν πάει καλά. Πηγαίνετε γρήγορα στον μάστορα. Η κατάσταση μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη. Αν νιώθετε «γρατσούνισμα» τότε η μοτοσυκλέτα σας έχει κρυώσει. Αν ο λαιμός μαγκώνει, στρίβοντας το τιμόνι δεξιά - αριστερά, τότε έχει ψύξη. Πάρτε της ένα κασκόλ. Βοηθάει.

Ηλεκτρικό σύστημα
Τα φώτα ανάβουν; Υπέροχα. Σβήνουν κιόλας; Καταπληκτικά. Μην μας πείτε πως πατώντας την μίζα, η μοτοσυκλέτα παίρνει μπροστά… Έξοχα. Η μοτοσυκλέτα σας δεν έχει κανένα πρόβλημα. Αν έχει και υγρά στην μπαταρία, τότε είστε άρχοντας. Αν πάλι θέλετε τα φώτα σας να δείχνουν τον δρόμο και όχι τον διεθνή διαστημικό σταθμό, τότε ρυθμίστε τα μαζί με συνεπιβάτη. Αν δεν βαριέστε πάρτε μαζί σας ένα φακό και μονωτική ταινία. Αν χαλάσουν τα φώτα, δέστε τον φακό με την ταινία πάνω στο φτερό, και βουαλά. Έχετε φώτα.

Αναρτήσεις
Αν είναι μαύρες από τα λάδια, μάλλον έχετε πρόβλημα. Κάντε service. Αν πάλι δεν έχετε λεφτά και δεν σας νοιάζει, δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Μην σκοτίζεστε.

Συρματόσχοινα
Ελέγξτε να δουλεύουν χωρίς τριβές, ή τσακίσματα. Ρυθμίστε τα. Αγοράστε ντίζες συμπλέκτη, γκαζιού, φρένων και πάρτε τις μαζί. Δεν πιάνουν και χώρο. Πάρτε και για τους υπόλοιπους της παρέας και κεράστε τους στο ταξίδι.

Σύστημα ψύξης
Εντοπίστε διαρροές, συμπληρώστε υγρά, βεβαιωθείτε ότι το βεντιλατέρ λειτουργεί απρόσκοπτα και όταν πρέπει. Αν λειτουργεί όταν δεν πρέπει, χτυπήστε το βάναυσα μέχρι να σταματήσει. Αν σταματήσει να λειτουργεί, αλλάξτε το.

Λάδια
Όταν τα λάδια ζεσταίνονται, πεθαίνουν από θερμοπληξία. Πετάξτε τα και βάλτε καινούρια. Αν έχετε να πάτε μακριά, αλλάξτε και φίλτρο.

Φίλτρο αέρα
Αν ξέρετε που θα το βρείτε, καθαρίστε το ή αλλάξτε το προληπτικά. Ταλαιπωρείται πολύ από σκόνη και άμμο, οπότε καλύτερα να ταξιδέψετε κάπου που δεν έχει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Space. The final frontier…

Μπουζί, βαλβίδες, εξάτμιση
Προτείνουμε την αρωγή του μάστορα, εκτός κι αν επιμένετε να τα κάνετε εσείς. Αν τώρα κλείσετε εντελώς τις βαλβίδες, ή βγάλετε το τελικό και δεν ξέρετε πώς ξαναμπαίνει, την βάψατε, εμείς σας προειδοποιήσαμε!
 

black_hawk

Μέλος
Περιοχή
Κερκυρα
Όνομα
Θανασης
Μοτό
R 1200 GS
Φορτώνοντας την
Φορτώνουμε πάντα με το ακόλουθο σκεπτικό. Τα βαριά πάνε χαμηλά, τα ελαφριά ψηλά. Καλό είναι μην προεξέχουν πολύ τα ψαροντούφεκα, ενώ επίσης καλό είναι να μπορείτε να χωθείτε κάπου κι εσείς, μετά το φόρτωμα. Το ταξίδι με γυναίκα δεν προτείνεται, καθώς τα μπουκαλάκια με τις κρέμες πιάνουν πολύτιμο χώρο. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις στον κανόνα. Η καλύτερη λύση για τις αποσκευές σας, είναι να τα φτιάξετε με αθλήτρια /αθλητή της άρσης βαρών. Έτσι, συνδυάζετε το μικρό τους μέγεθος -που κάνει τους ίδιους μια βολική αποσκευή-, με την ικανότητα τους να σηκώνουν τεράστια σακίδια στην πλάτη και να τα κρατάνε εκεί για πολλά χιλιόμετρα. Είναι κάτι σαν την ιδανική μπαγκαζιέρα. Αν έχουν κερδίσει και ολυμπιακό μετάλλιο, ακόμα καλύτερα, καθώς αυτό αντιστοιχεί με έγκριση TUV.

Tank-bags
Τα μαγνητικά είναι βολικότατα, αλλά εάν οι ταχύτητες ταξιδιού ξεπεράσουν κατά πολύ τα 200 χαω, τότε ετοιμαστείτε να τα φάτε στο κράνος. Κι οι ιμάντες καλοί είναι. Ένα tank-bag εκπληρώνει πολλούς ρόλους, καθώς χωράει τα πράγματά σας, βάζετε τα ψιλά και τον χάρτη σας στην ζελατίνα του, και τα έχετε έτσι φάτσα κάρτα, για όποτε τα χρειαστείτε. Εναλλακτικά, αν η διαδρομή είναι βαρετή, βάζετε και το βιβλίο που διαβάζετε, και κάθε τόσο ρίχνετε και καμιά ματιά.

Σαμάρια και μπαγκαζιέρες
Μπροστά, την φορτώσατε. Πάμε πίσω τώρα. Στα οπίσθια βασιλεύουν οι μπαγκαζιέρες και τα σαμάρια. Οι μπαγκαζιέρες είναι σταθερού όγκου, ενώ τα σαμάρια είναι είτε μαλακά, είτε βαλιτσοειδή -κατά το βοοειδή. Προσέχουμε μόνο όλες οι βαλίτσες μας να έχουν κουμπώσει καλά στις βάσεις τους πριν φύγουμε, ώστε να μην σκορπίσουμε όλη την πραμάτεια μας στην εθνική οδό.

Κοινά σακίδια
Προτιμήστε τα ορειβατικά, όμως να ξέρετε το εξής. Αν δεν τα δέσετε στην μοτοσυκλέτα και τα κουβαλάτε στην πλάτη σας θα φτάσετε στον προορισμό σας καταϊδρωμένοι και ξεθεωμένοι.

Βοηθητικά αξεσουάρ
Αν είστε από τους λίγους τυχερούς που μετά το service, σας έχουν περισσέψει κάποια χρήματα, μπορείτε κάλλιστα να τα επενδύσετε στην μοτοσυκλέτα σας. Εμείς, για να γίνει η συμβίωση σας μαζί της ακόμα καλύτερη, προτείνουμε τα ακόλουθα:

Ψηλότερη ζελατίνα
Πρόβλημα: Είστε ψηλός /ή και ο αέρας σας ταλαιπωρεί. Λύση: Διπλωθείτε στα δύο. Έτσι, όχι μόνο θα χωρέσετε πίσω από την ζελατίνα-μινιατούρα της μοτοσυκλέτας σας, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα αποκτήσετε μια χαριτωμένη, και προπαντός φυσική, αεροδυναμική καμπούρα, σαν κι αυτή που διαθέτουν οι φόρμες των αναβατών στα GP. Ποιος στην χάρη σας. Τώρα αν δεν σας αρέσει να σας φωνάζουν Αργύρη (εκ του Καμπούρη), προχωρήστε στην αγορά μιας ψηλότερης ζελατίνας. Κάνει δουλειά.

Κάλυμμα ρεζερβουάρ
Αν σας πιάνει αφόρητη στεναχώρια κάθε φορά που ανακαλύπτετε μια καινούργια γρατσουνιά στο ρεζερβουάρ, τότε καλύψτε το. Άσε που προστατεύει και τα χρώματα από τον ήλιο.

Κάγκελα κινητήρα και προστατευτικά μανιτάρια
Κι οι πτώσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα. Το θέμα είναι να είμεθα προετοιμασμένοι. Σωστή ένδυση για μας, κάγκελα και μανιτάρια για την μοτοσυκλέτα μας. Τα καλύτερα μανιτάρια τα βρίσκετε στην βόρειο Ελλάδα την άνοιξη. Προσοχή στο δηλητηριώδες και παραισθησιογόνο είδος Amanita Muscaria.

Α και μην ξεχασουμε τα απολύτως απαραίτητα...

• Η μοτοσυκλέτα
• Άδεια, κατά προτίμηση της μοτοσυκλέτας που οδηγείτε.
• Δίπλωμα, πάλι κατά προτίμηση δικό σας.
• Ασφάλεια, απαραίτητη είτε τρακάρετε είτε σας σταματήσουν σε μπλόκο.
• Λεφτά, πολλά. Αν είστε πλούσιος, πάρτε και τις πιστωτικές σας.
• Χαρτομάντιλα, χαρτί υγείας, χαρτί τέλος πάντων, για να σκουπίζετε την ζελατίνα.
• Νερό, πόσιμο, να έχετε να πίνετε στην υγειά μας. Αν η ζέστη είναι τρελή, πάρτε και κανένα ισοτονικό διάλυμα.
• Αντηλιακό, μεγάλου βαθμού, γιατί ο ήλιος δεν είναι πια φίλος.
• Χνουδωτό ζωάκι για να σας κάνει παρέα τη νύχτα.
• Κάρτα οδικής βοήθειας, για τους ανασφαλείς λάτρεις της πολυτέλειας.
• Φακό, για τις σκοτεινές βραδιές στο ύπαιθρο, αλλά και για τις διακοπές ρεύματος στα νησιά από την πείνα των aιr-conditions για ηλεκτρικό ρεύμα.
• Φιδόσκοινο, αν φοβάστε τα ερπετά.
• Sleeping-bag, καλοκαιρινού τύπου.
• Carry-mat, για τις κοτρόνες που βρίσκονται πάντα χωμένες κάτω από το υπαίθριο κρεβατάκι σας.
• Φαρμακείο με τα ακόλουθα:
1. Στικ με αμμωνία για τα τσιμπήματα των εντόμων, αλλά και της τσούχτρας
2. Βetadine, πάει με όλα.
3. Κάνα τσιροτάκι.
4. Νυστέρι και πρακτικό οδηγό μικροχειρουργικής, για τους αχινούς.
• Κινητό, «επιδιορθώσεις ελαστικών ο Αλέκος; Άκου να δεις τι έπαθα.»
• Κιτ επιδιόρθωσης ελαστικών, για τις πρώτες βοήθειες πριν τον Αλέκο.
• Σπρέι αλυσίδας, γιατί από την σκόνη και τον ήλιο θα ξεραθεί η δύσμοιρη.
• Τα εργαλεία της μοτοσυκλέτας.
• Μερικά αναλώσιμα όπως μπουζί, ασφάλειες, λαμπάκια, ντίζες, μανέτες, εκκεντροφόρους, στρόφαλο, σε γενικές γραμμές οτιδήποτε καταναλώνει συχνότερα η μοτοσυκλέτα σας!:D:p

Πραγματικα καλογραμμενο αλλα και χρησιμο! :ok::ok:
 
Περιοχή
ΚΑΒΑΛΑ
Όνομα
Παναγιώτης
Μοτό
XRV 650 - XRV 750 - Varadero - VFR 800 - CB 750 F Bol d' Or
Στην λίστα των απαραίτητων να προσθέσω τα δεύτερα κλειδιά και μια μπαταρία για το χειριστήριο του συναγερμού.
 

ΜΟΥΡΙΚΗΣ

Μέλος
Περιοχή
ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ. ΚΑΙ ΦΩΚΙΑΝΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ.
Όνομα
Γιώργος Μουρίκης.
Μοτό
ΚΤΜ 640 Adventure R (07)
YAMAHA YZF 600R (97) Thundercat
Ωραίο θέμα... :biker:...:ok::ok:
 
Top Bottom